Ecce Homo 15 – Etica si Teologia

22 Responses to Ecce Homo 15 – Etica si Teologia

  1. Alter Ego says:

    Draga Edi,
    am urmarit cu atentie expunerea ta si as aduce niste amendamente la afirmatiiile pe care le faci.
    Zici la un moment dat :
    „Morala se bazeaza pe autoritate in vreme ce etica nu. Etica se bazeaza pe convingere personala, pe logica, ratiune, pe un instinct moral lasat in noi, insa prelucrat cultural si rational”
    Asa cum prezinti tu lucrurile mi-e teama ca si etica face apel tot la autoritate, e adevarat, nu la autoritatea unei entitati egoiste colective, ci autoritatea propriilor tale principii, la autoritatea propriului tau ego, dar tot o dictatura a legii, este. Poate n-am inteles eu bine ceea ce vrei sa zici, si ultima parte :
    „Etica se bazeaza pe un instinct moral lasat in noi, insa prelucrat cultural si rational „,
    imi da sperante ca asa este. Poate lamuresti chestiunea cu acest instinct moral, dar „nu-l mai prelucra rational”, te rog , decat daca prin ratiune intelegi gandirea luminata de Duhul Sfant !
    Mai zici tu ca „Idealul lui Dumnezeu pentru copiii sai este etica”
    Asa cum reiese din cuvintele lui Hristos, idealul lui Dumnezeu pentru copiii sai este lumina constiintei sau deplina constienta. Comportamentul omului deplin constient, este doar rezultatul, rodul constientei – actiuniea Duhului Sfant. Calculatorul functioneaza in baza schemelor logice si deciziile le ia tinand cont de lista de raspunsuri corecte din softul sau. Dumnezeu nu doreste sa functionam in baza unei scheme logice, nu ne vrea automate nu te vrea o jucarie care traverseaza lumea, umbland ca tras cu cheia. Dumnezeu vrea ca noi sa traim nu sa functionam, El vrea ca noi sa fim Calea, Adevarul si Viata.

    Cu mult drag !

  2. paul moga says:

    Un om lipsit de etica , sa poata fi acceptat de societate , trebuie sa sa raporteze la un cod de legi morale . Iar raportarea la acest cod de legi ii confera o imagine exterioara buna , si statut social . Un om cu simpt etic este liber , in a gindi si actiona , fara sa se raporteze , la un cod de legi exterior .

    De ce cineva isi impune sa nu mai fumeze , sau eventual sa reduca din tigari ? Nu pt ca este fumator ? Sau altul , de ce isi impune ca de maine sa nu se mai imbete ? Nu pt ca este betiv ? Sau un religios , de ce se raporteaza la cele 10 porunci , si lupta sa le tina ? Nu pt ca e … vai de steaua lui ?

  3. Alter Ego says:

    Paul Moga 2

    Draga Paul, etica este morala personalizata. Tot ceea ce noi invatam, introiectam. Invatam prin imitatie si in timp ajungem sa credem ca noi am descoperit ceea ce stim, si ca tot ceea ce stim ne reprezinta. Aici este marea pacaleala asupra careia toti marii iluminati ai omenirii au atras atentia. De aceea zice Hristos : „Eu n-am venit sa fac voia mea ci voia Celui ce m-a trimis”. Hristos este parte din Intreg, si valorile care-L dirijeaza nu sunt rezultatul experientelor sale de viata introiectate. De aceea zice ca cel condus de Duhul este ca vantul, nu stii de unde vine nici incotro se duce.
    Aceasta este explicatia faptului ca un copil de adventist, prin experientele sale din viata de familie, ajunge sa nu se mai poata desprinda de aceasta identitate a sa. El invata toate regulile impuse in familie si le introiecteaza, le investeste cu sentiment de sine. In acest mod aceste reguli ajung sa fie parte din identitatea sa. In momentul in care se pune problema sa renunte la ceva din ceea ce a invatat, este ca si cum ar fi distrus, el percepe incercarea cuiva, de a-l constientiza ca un atentat la propria sa existenta. De aceea zic ca idealul lui Dumnezeu pentru copiii sai nu este etica, ca set de principii pe care le-ai interiorizat, pe care le privesti ca parte din propria ta identitate. Acestea alcatuiesc ceea ce numim Supra-eu, si a-ti conduce viata dupa un astfel de set de principii, este o mare pacaleala din doua motive. Primul ar fi acela ca ele nu constituie adevarata ta identitate si al doilea este faptul ca te determina sa functionezi ca un automat. Dumnezeu doreste ca tu sa traiesti fiecare situatie in parte, ca si cum n-ai mai trait niciodata o astfel de experienta, asa cum traiesc copiii, pentru care marea majoritate a experientelor sunt inedite si incarcate de mister, de farmec.
    Un cod de legi interior, ca si un cod de legi exterior, tot in stare de sclavie te tine.

    Cu drag !

  4. Alter Ego says:

    Paul Moga 2

    De aceea, pentru un om identificat cu modul de viata crestin, care a introiectat anumite invataturi, investind sentiment de sine in ele, solutia lui Homo ethicus, un ratacit intre Ubermensch-ul lui Nietzsche, vopsit cu inteligenta emotionala a lui Daniel Goleman, si Omul Isus Hristos este o solutie care pentru moment satisface. Aceasta este insa doar o alta pacaleala, o alta iluzie. De aceea am intrebat si intreb : Care este rostul reformei ?
    Hristos este confundat cu un reformator, datorita faptului ca a fost diferit pentru epoca sa, ca a fost nonconformist. Te rog sa observi insa faptul ca El a ramas neconform si pentru epoca in care traim noi, in vreme ce alti reformatori, desi neconformi candva au ajuns conformi cu epoca lor sau cu o epoca postuma. Aceasta este diferenta intre Hristos si aproape toti urmasii sai mai proeminenti. Vei intelege sper de ce nu numesc.
    De aceea Hristos nu este un reformator, un revolutionar, el nu face revolutie etica, El este chiar Adevarul si Viata, este adevarata mea natura. Este si natura ta si natura oricarui om de pe planeta, El este Eu sunt. Acesta este cel mai simplu si totodata cel mai mare adevar.

    Cu mult drag !

  5. Alter Ego says:

    Clovnul Junglei

    Nu folosi cuvinte straine de intelegerea ta !

    Cu darg !

  6. Anda says:

    Ok alter ego,

    Si noi atunci dupa ce cod trebuie sa traim?
    1. Cod interior nu e bine suntem sclavi
    2. Cod exterior nu e bine suntem sclavi

    Vrei sa traim ca si copii, dar sa stii ca copiii traiesc dupa un cod exterior (al parintilor, societatii…) pana ajung la maturitatea sa isi insuseasca codul sau nu ajung niciodata la maturitatea sa o faca.

    Hristos era una ca Tatal, adica insusise codul pana la ultima picatura.

    Duhul Sfant este in interiorul nostru, face parte din noi si este educatorul nostru personal. El nu poate decat sa ne arate codul corect pe care putem sa ni-l insusim si ne incurajeaza sa-l acceptam. Dar DH nu poate face nici el prea multe daca noi nu vrem sa acceptam aceasta insusire a codului principiilor (nu al legilor) lui Dumnezeu.

    Cu respect,
    Anda

  7. Alter Ego says:

    Draga Anda,
    tu nu „trebuie” sa traiesti. Tu esti viata, dar e nevoie sa ajungi deplin constienta de acest adevar. Acest lucru n-are nici o valoare daca il accepti la nivel de concept dar nu se implineste plenar, daca nu-l simti pe deplin. Din nefericire, noi, intr-o covarsitoare majoritate, nu suntem constienti ca suntem viata si de aceea functionam. Asa se face ca de multe ori atunci cand arunci o privire in trecut, realizezi ca putine au fost momentele in care te-ai simtit viu, cu adevarat.
    Hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Incearca sa-ti imaginezi ca esti bolnav incurabil si ca urmeaza sa mori. Daca Dumnezeu ar hotara sa-ti mai acorde o farama de timp cum ai decide sa folosesti acest cadou ?
    Ai mai dormi stiind ca fiecare minut in care ai ochii inchisi inseamna 60 de secunde in care esti privat de lumina ?
    Ai mai invidia, ai mai ura, ai mai improsca cu noroi, pe cei din jur sau ai incerca sa le spui tuturor cunoscutilor tai , ca-ti sunt dragi. N-ai face tot posibilul ca fiecare sa se simta iubit intr-un mod special de tine ?
    Ai mai vorbi inainte sa gandesti sau ai reflecta mai mult si ai vorbi mai putin ?
    N-ai spune celor ce-ti sunt dragi ca-ti sunt dragi, fara sa-ti mai asumi prosteste convingerea ca ei stiu acest lucru ?
    Nu te-ai apropia sa mangai iarba de pe camp si copacul din gradina ta pe langa care altadata treceai atat de nepasator ?
    Ai mai fi interesat de putere, de valori materiale, de bani sau ti-ai da seama ca puterea pe care o are Obama este zero comarativ cu puterea pe care o are pruncul nou nascut care cu manuta lui mica prinde degetul parintelui sau si in felul acesta il ia in puterea lui, pentru totdeauna ?
    N-ai incerca sa faci voia celor pe care ii iubesti daca ai sti ca poate aceasta este o ultima dorinta pe care le-o poti indeplini, ca este ultimul zambet pe care il poti culege, ca este o ultima clipa de bucurie pe care o poti trai, savurand bucuria lor ?
    Daca ai mai avea la dispozitie o farama de timp de petrecut in aceasta existenta, cum ai alege sa o petreci ? Ai face tot ceea ce am enumerat si inca multe altele.
    Daca persoana pe care o iubesti, ar urma sa moara si ai sti cu certitudine ca in momentul in care iese pe usa il vezi pentru ultima oara, nu-i asa ca te-ai arunca in prag si l-ai imbratisa cum niciodata nu l-ai imbratisat ca si cum ai dori sa intri in el si el sa faca parte din tine ?
    Nu-i asa ca i-ai inregistra vorbele, in incercarea de a opri clipa in loc, de a o impinge in eternitate ?
    Nu-i asa ca ti-ai lua timp sa-l privesti noaptea cum doarme, si i-ai urmari respiratia incercand sa respiri in acelasi ritm cu el, bucurandu-te in mod plenar ca esti una cu el ?
    Nu-i asa ca i-ai zice din toata inima ta cat de mult il iubesti si ce mult inseamna el pentru tine, cat de multa bucurie iti provoaca prezenta lui in acel moment ?

    De ce nu faci asa ?
    Pentru ca te-ai obisnuit ca exista ziua de maine si ca toate erorile de azi, maine le poti corecta, ca tot ce nu faci acum vei putea face maine, ca totdeauna vei avea o noua ocazie. Traiesti in trecut pentru ca trecutul, ai tu impresia ca iti ofera o identitate, sau in viitor pentru ca viitorul iti promite o ocazie mai buna de a te simti implinit. Azi iti lipseste intotdeauna ceva pentru a trai plenar bucuria ca esti viata si traiesti cu impresia ca in viitor, candva, toate conditiile sa simti asa, vor fi implinite.
    Acesta este destinul asteptatorului, vesnic nemultumit.
    Dar daca ziua de maine nu mai vine si tot ceea ce ti-a mai ramas este ziua de azi ? N-ai vrea sa te hotarasti in sfarsit sa fii viata ? Viata este intotdeauna acum.
    Asta inseamna sa fii viata si nu sa functionezi. Acesta este idealul lui Dumnezeu pentru tine, acesta este strigatul din tine pe care de cele mai multe ori il calci in picioare, il batjocoresti, il scuipi si il palmuiesti. Iata drumul Golgotei care se reia zi de zi, in mod repetat in tine. Cand ai sa intelegi, ca cel pe care-l pamuiesti esti chiar tu, ca Omul de pe cruce are chiar chipul tau ?

    Cu mult drag !

  8. Alter Ego says:

    Anda

    Vezi ceva metafizic sau mistic in a face tot ceea ce ai face daca ai sti ca vei muri si ca mai dispui doar de o farama de timp in aceasta existenta ?
    Nu, nu este numic mistic si nimic metafizic, nici psihologie „personala” in a fi constient. Este starea care ar trebui sa fie starea ta normala, este idealul lui Dumnezeu pentru tine.

    Cu mult drag !

  9. Alter Ego says:

    CJ

    Daca vrei sa mi te adresezi, fa-o direct !
    Si foloseste limba romana, e mai cinstit si mai curat. Pana si injuraturile tale, care fac sa se roseasca si caii birjarului suna mai bine asa.
    Spune-mi deci cum am reusit sa-l indispun asa crunt pe cel care pana nu demult era „prietenul” meu George ?

    Cu drag !

  10. Alter Ego says:

    CJ

    Ce anume din ceea ce am postat poti incadra ca obscurantism pseudo-psihologic ?

    Cu drag !

  11. Anda says:

    Alter Ego,

    Sunt convinsa ca daca as sti ca mai am putin timp as face unele din lucrurile care le spui tu.

    Sunt in parte de acord cu ceea ce spui dar as vrea sa te intreb pe ce baza ai face toate aceste lucruri? Care iti este motivatia? Cine te-a invatat sa faci asa si dece?

    Sentimentele de care vorbesti sunt sentimente si si ceva sentimentalism. Aici eu am vorbit despre principii si dragostea nu face parte din principii (cat ar vrea adventistii sa ne spuna ca da).

    Ceea ce ma ghideaza pe mine (in orice caz incerc) sunt principile dupa care am ales sa traiesc. Daca as fi condusa de sentimente as fin inconsecventa, incoerenta si nestatornica.

    Baza vietii nu sunt sentimentele, lumea nostra dovedeste ce monstrii putem deveni, lasandu-ne ghidati doar de sentimente.

    Postez aici un link care trateaza cam acelasi subiect.
    http://www.corneliusgreising.com/article.php?id=397

    Cu respect,
    Anda

  12. Anda says:

    Cornelius Gresing este din Germania si imi pare rau, dar nu-l cunosc. Unele lucruri le zice bine ca si Edi, doar atat. De la fiecare om de pe pamant ai cate ceva de invatat.Nu vad unde este raul.

    Eu fac parte dintr’o biserica francofona belgiana, nu vreau sa am deaface in fiecare satamana cu romani. Scuze, dar psihologic e greu de suportat. Sunt slaba, e vina mea, o recunosc.

    Tabita este mama mea, ai ceva de obiectat si la capitolul asta?????

    Te-ai uitat repede pe site, nici nu cred ca ai citit articolul sa vezi cat de relevant este. Ceea ce ai spus nu este parere dupa mine, ci bataie de joc.

    Ai curajul sa-ti exprimi propriile tale idei nu sa copiezi ceea ce au zis altii. Ar fi mai fain de citit si am aprecia mai mult sa stim ceea ce gandesti tu (dracuielile si criticile neconstructive nu sunt idei de impartasit, le poti pasrta pentru tine)

    Cu respect,
    Anda

  13. Alter Ego says:

    Anda

    „Sunt in parte de acord cu ceea ce spui dar as vrea sa te intreb pe ce baza ai face toate aceste lucruri? Care iti este motivatia? Cine te-a invatat sa faci asa si dece?”

    Ce vrei sa spui ?
    Cine m-a invatat sa iubesc ?
    Care este motivul ca sa iubesc, adica ce interes am sa iubesc ?

    „Sentimentele de care vorbesti sunt sentimente si si ceva sentimentalism. Aici eu am vorbit despre principii si dragostea nu face parte din principii (cat ar vrea adventistii sa ne spuna ca da).”
    De acord cu tine !

    „Ceea ce ma ghideaza pe mine (in orice caz incerc) sunt principile dupa care am ales sa traiesc. Daca as fi condusa de sentimente as fin inconsecventa, incoerenta si nestatornica.”

    Cine te-a mutilat sufleteste in halul asta ?

    „Baza vietii nu sunt sentimentele, lumea nostra dovedeste ce monstrii putem deveni, lasandu-ne ghidati doar de sentimente.”

    Ore cum priveste Hristos afirmatia ta ?

    No comment !

    Cu drag !

  14. Alter Ego says:

    CJ
    Citez din pseudo psihologul Andre Moreau-„Ca sa traiesti mai bine in prezent, impaca-te cu trecutul”, pag 133 :

    ” Cea mai mare parte a regulilor Moralei(cu M mare), sunt introiectii. Ele vin de altadata si de altundeva : cele zece porunci, principiile, codurile deontologice, patriotismul, datoria, virtutea, mila… Este morala verticala, venita de sus, Morala heteronoma a lui Piaget. Opusa acesteia, morala ( cu m mic) autonoma, este orizontala si relationala. Ea raspunde regulii urmatoare : „cum sa ne pastram libertatea, respectandu-ne reciproc?” In loc ca regulile sa fie dictate de Dumnezeu, Cezar sau Carol cel Mare, ele sunt convenite intre oameni. Aceste conventii sunt actuale si momentane. Piaget ii intreba pe copii : ” de ce nu este bine sa furi ?” Cei mai mici raspundeau: pentru ca mama ne-a zis. Iar cei mari : „pentru ca astfel nu am mai putea trai impreuna”. Ceea ce in emisiune este definit ca morala este morala heteronoma, iar etica este morala autonoma, care se instaureaza odata cu maturizarea. Dar…, mai este un dar.
    Regula ramane regula. Sper sa nu intelegi altfel decat doresc sa intelegi.
    Daca idealul lui Dumnezeu pentru om ar fi Homo Ethicus, ar insemna ca odata maturi, am fi cu totii aidoma celui despre care Tatal zicea : ” Acesta este Fiul meu preaiubit, in care imi gasesc placerea mea” si inseamna ca problema mantuirii noastre s-a rezolvat odata ce am devenit oameni maturi. Ciudat, asta pare insa sa se contrazica cu afirmatiile lui Hristos.
    Dar cine mai stie ?
    De aceea afirmatiile gen : ” eu nu mananc carne de porc pentru ca este daunatoare pentru organism si nu pentru ca asa m-au indoctrinat ai mei acasa cand eram mic”, chiar daca este sincera, sufera la capitolul autenticitate. Este sincera deoarece, introiectia are loc cel mai adesea in mod inconstient darv este neautentica pentru ca vine in contradictie cu Viata di tine.
    Iti las tie placerea sa citesti mai departe concluziile pseudo-psihologului Andre Moreau.

    Cat despre mecanica cuantica, mai pune manuta pe carte !

    Cu drag !

  15. Alter Ego says:

    CJ

    Noapte buna !

  16. Carmen says:

    AE

    De ce Moreau e pseudo…? (un motiv)

  17. Alter Ego says:

    Carmen

    Pentru ca egoul lui CJ, este o autoritate in domeniu si a hotarat asa. Aici pe forum, in tara lui copy/paste, oricine poate fi „stiintific” chiar daca foloseste argumente de genul:
    „daca esti teist nu poti fi om de stiinta”sau :”Argumentul tau este egal cu zero pentru ca il aduci in discutie pe Dumnezeu”. Intrebarea de la postul 20 era o nada si avea ca scop demascarea imposturii. Cand am vazut ca la postul 22 da inapoi,eschivandu-se, mi-am zis : „nu stiu daca e atat de inteligent pe cat se pretinde, dar cu siguranta are instincte bune”. Egoul insa nu s-a lasat pana nu s-a aruncat in botul masinii. Se simtea amenintat, prin ricoseu, atunci cand dupa intelegerea lui, am atentat la viata „prietenului” sau Edi. Acum il avem in fata ochilor, in toata splendoarea lui.

    Cu drag !

  18. maria says:

    Clovnul Junglei,
    Referitor la prostie, la robotizare,cred ca iti este f.greu sa intelegi cu adevarat termenii.
    Dumnezeu a pus in om intelepciune, stiinta si adevar.Din pacate , atunci cand cunostiintele se limiteaza la google,youtube,dex.,etc.etc.,reproducand ceea ce gasesti, si netrecand prin filtrul gandirii,traind din instinct si prin propriile legi care genetic vin tot de la Dumnezeu,e dificil sa faci fata unui dialog pe masura.
    Atunci cand nu reproduci, trivialitatea si hilaritatea sunt caracteristicile clovnului.
    Cred ca clovnul nu poate fi un alter ego al omului din tine, pentru ca o data ce masca cade, poti face fata existentei adevarate, nu junglei aparente in care crezi ca vietuiesti.Crede-ma acest lucru e desertaciune, si, poate in timp, poti inmagazina in tine, si altfel de idei, sentimente,care te fac sa evoluezi nu intr-un cyborg, ci sa evoluezi spiritual.

  19. Alter Ego says:

    CJ

    Nu o lua prea personal, totul a fost in scop didactic. Cand naduful se va risipi, vei intelege si atunci vei rade. Cand vei putea rade de egoul tau, atunci pentru acesta a inceput sfarsitul. De aceea oamenii care fac glume pe seama lor si nu se iau prea mult in serios sunt oameni avansati dpdv spiritual. Te vei trezi adesea zambind cand vei auzi vocea din capul tau vorbind, intocmai cum un parinte zambeste cand isi aude copiii. Cand n-o vei mai lua in serios, vei dobandi pacea care nu este asa cum o dau oamenii. In mod paradoxal, profunzimea gandirii tale va creste, puterea de concentrare la fel, tot ceea ce va iesi din mana ta va fi bine facut. Asta nu este mistica, nici metafizica. Experimenteaza !

    Cu drag !

  20. Carmen says:

    Ah, regret f mult daca intrebarea mea a crescut „voltajul” aici, eu intrebam sincer de ce-l numiti pe A. Moreau pseudopsiholog. Din postul respectiv reiese ca afirmatia e a lui AE. Cu ce-am gresit? nu inteleg. Nu-i un motiv serios de suparare. In cartea pe care o am eu la pag. 133 nu exista fraza de care ati pomenit dar exista o alta la fel de interesanta: ” Daca nu obtineti ceea ce doriti cu cineva, schimbati-va comportamentul!.” (precizez ca nu-i nici o aluzie!) Probabil, aveti cartea in lectura originala. 🙂

  21. tabita says:

    Draga Clovnule, eu sunt Tabita Chiriac dupa sot si Merlea dupa tata. Am numai 52 de ani, nu 72 ca doamna Tabita Greising sau Rizea. Locuiesc in Belgia si poti afla amanunte despre mine aici : http://phoenixmission.org/web/index.php?option=com_content&view=article&id=83:interviu-cu-tabita-chiriac-merlea&catid=61:world-belgium&Itemid=72
    Numai bine si pe curand 🙂

  22. Anda says:

    Pentru Edi,

    Iti multumesc mult pentru aceasta emisiune. Am ramas mult timp pe ganduri si am meditat la ceea ce ai spus.

    Acum trei sabate am animat lectiunea si am fost foarte dezamagita. Au fost fraze de lemn, fara sens, cuvinte vechi a caror definitie nu se mai stie si idei uscat de 150 de ani. Mi-a venit sa fug pe usa plangand. Doar orgoliu m-a facut sa raman in fata si sa duc lectiunea pana la capat.
    Am incercat cu cuvinte actuale sa spun, sa explic, se uitau la mine ca la felu 14.

    Sabatul trecut am predicat pe tema emisiunii tale si am facut un paralel cu Daniel care el a les sa nu se spurce. Am aratat ca cu toate ca unul parea efeminat a avut o credinta la fel de mare ca a lui Daniel care este eroul tuturor crestinilor pentru ca a stiut sa reziste la „persecutie”. Am vrut doar sa scot in evidenta ca credinta omului numai Dumnezeu stie sa o masoare si ca noi nu trebuie sa judecam dupa aparente.

    La sfarsitul predicii au venit unii sa-mi spuna ca dupa iei Iosif a pacatuit ca s-a insurat cu fata de preot pagan. Ca dupa cate inteleg ei ar fi putut sa faca voia Donului si fara si deci asta este un pacat.

    Am ramas fara cuvant si sperante.

    Mi s-a urat de biserica si nu prea mai vreau sa mai ma duc pe acolo, decat de dragul prietenilor. Dar am doi copiii de 8 si 10 ani. Nu au si ei nevoie sa treaca prin biserica ca sa se dezvolte spiritual?????

    Continua pe calea pa care ai ales-o, trebuie mult curaj ca sa faci asta. Nu toti pot innota impotriva curentului cum o faci tu.

    Cu respect
    Anda

Lasă un răspuns:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.